Vi känner redan till många av Abitti 2-applikationerna – en testversion publiceras i början av hösten

Studentexamensnämnden ställde i juni som mål att den webbläsarbaserade Abitti 2 kommer tas i bruk i studentexamensproven från och med hösten 2026. Detta innebär att de flesta studerande som inleder sina gymnasiestudier i höst avlägger examen i Abitti 2. Det är ännu aningen oklart vilka tilläggsprogram från tredje part som kommer ingå i det nya provsystemet, men nedan beskrivs sådant som vi redan känner till om dem.

Abitti 2:s tilläggsprogram införs i Abitti 1

Man har kunnat ladda ned och bekanta sig med Abitti 2 sedan början av detta år. Det har ännu varit onödigt att ordna egentliga övningsprov, eftersom versionen som man kunnat ladda ned inte klarar av att belastas av fler än ett fåtal användare åt gången. Utvecklingsteamets mål är att förbättra Abitti 2 under början av hösten så att det blir möjligt att ordna övningsprov för en hel undervisningsgrupp. Samtidigt kan de studerande bekanta sig med de tilläggsprogram som redan finns i Abitti 2.

I väntan på att Abitti 2 ska komma i ”tävlingsform” är nämndens mål att införa så många nya Abitti 2-tilläggsprogram som möjligt i Abitti 1. På så sätt kan de studerande redan nu välja verktyg som sannolikt används i deras studentprov i Abitti 2.

Alla Abitti 2 tilläggsprogram kan inte läggas till i Abitti 1, eftersom alla program inte har versioner som kan installeras lokalt.

Arbetsvy

Arbetsvyn baserar sig på nuvarande sätt på fönster som examinanden kan ordna på önskat sätt. Placeringen av två parallella fönster har underlättats i Abitti 2, så att till exempel prov- och materialsidan eller prov- och tilläggsprogrammet visas samtidigt utan att man behöver klicka på eller dra fönstren.

Provets användargränssnitt förblir oförändrat: provet fördelas på en provsida och en materialsida. I svarslådorna på provsidan kan man skriva text, matematiska formler och bifoga skärmdumpar precis som nu. Från tilläggsprogrammen kan man flytta text och bilder via klippbordet eller med en skärmdump på samma sätt som i Abitti 1.

De gamla övningsproven fungerar som sådana i Abitti 2. Om materialet i proven består av bilagor avsedda för tilläggsprogram (till exempel mätmaterial), ska materialet konverteras från filformaten för Abitti 1:s tilläggsprogram så att det lämpar sig för Abitti 2:s tilläggsprogram – även om Abitti 2:s tilläggsprogram just nu inte kan ladda ned filerna på materialsidan. Lyssningsuppgifter och videor fungerar som sådana.

Office-program

Office-programmet LibreOffice i Abitti 1 fungerar tyvärr inte som sådant i Abitti 2. Office-programmet Collabora Online i Abitti 2 innehåller för närvarande textbehandling, tabellberäkning, presentationsgrafik och ett ritprogram baserat på vektorgrafik.

Collabora Online är inte nödvändigtvis den slutliga Abitti 2-applikationen, eftersom minskningen av den belastning som programmet förorsakar servern kan undersökas tidigast i slutet av hösten.

Teckning

I Abitti 1 ingick flera bildbehandlings- och ritprogram. Till Abitti 2 har man först lagt till vektorgrafikprogrammet Draw.io. Det läggs till i Abitti 1 som publiceras i slutet av hösten. De som gjort Draw.io har också gjort en arbetsstationsversion som de studerande kan ladda ned på sina egna datorer. Draw.io kan också användas på webben.

Bildbehandlingsprogrammet för Abitti 2 (jämförAbitti 1:s Kolourpaint och GIMP) har ännu inte valts.

Basräknare

I Abitti 1 har man förutom de egentliga basräknarna (GNOME-räknaren, KCalc, SpeedCrunch) kunnat göra enkla beräkningar med skriptspråk som finns i webbläsarens konsol och i Linux (till exempel Python och Perl). I Abitti 2 används inte webbläsarens konsol och skriptspråk med undantag av Python i anvisningarna för provmiljön.

Abitti 2 får en basräknare Abicus (se räknaren) som baserar sig på den allmänt använda räknarkomponenten för öppen källkod och vars funktioner motsvarar den funktionsräknare som används i yrkeshögskolornas digitala inträdesprov. Man kan bekanta sig med den räknare som används i YH:s inträdesprov med hjälp av exempeluppgifter på webben. Abicus användargränssnitt har utarbetats av Studentexamensnämnden.

Abicus har öppen källkod och läggs också till i Abitti 1 som publiceras i slutet av hösten.

Symbolisk beräkning

Det kommer att ske ändringar i sortimentet av program för symbolisk beräkning redan före Abitti 2. Efter att Linux inte längre stöder GeoGebra 5 försvinner det från Abitti efter examen våren 2025. GeoGebra 6 har redan funnits i Abitti 1 i flera år och motsvarar GeoGebras webbläsarbaserade version, som redan finns i Abitti 2.

Casio och Texas Instruments har följt utvecklingen av Abitti 2 ända från början. TI har meddelat att de håller på att utveckla en webbläsarbaserad CAS-räknare, som dock inte till sitt användargränssnitt motsvarar den nuvarande TI Nspire. Nämnden känner inte till närmare information om dessa programvarutillverkares planer.

Grafer

LoggerPro som använts för att analysera grafer avlägsnas efter examen våren 2025 efter att tillverkarens stöd upphört. LoggerPro kommer alltså inte finnas i Abitti 2.

Nämnden har informerat Vernier (LoggerPro, Graphical Analysis) och Pasco (Capstone, SPARKvue), som är verksamma på den finländska läroanstaltsmarknaden, om Abitti 2. De har varit intresserade av att få med sina produkter i Abitti. Nämnden har inte närmare information om dessa programvarutillverkares planer.

För närvarande lämpar sig GeoGebra 6 och kalkylprogrammet Collabora Online för att producera grafer i Abitti 2. Det förstnämnda innehåller vissa funktioner för att anpassa kurvor.

Kemi

I Abitti 1 har strukturformler ritats med MarvinSketch och vanliga ritprogram. Den Java-baserade arbetsstationsapplikationen MarvinSketch syns inte i Abitti 2, men med programtillverkaren Chemaxon har man diskuterat införandet av ett webbläsarbaserat ritprogram för strukturformler i provmiljön.

För närvarande finns programmet Ketcher, med öppen källkod, i Abitti 2 för ritning av strukturformler. En version för Abitti 1 kommer att publiceras i slutet av hösten. Tyvärr har Ketcher-projektet inte skapat en version av applikationen som kan installeras på en arbetsstation, men programmet kan användas på webben.

Tabellmaterial

Abitti 2 har nämndens eget tabellmaterial. Diskussioner med Förlagsaktiebolaget Otava för att få MAOL-digitabeller till Abitti 2 pågår.

Ändringar kan förekomma

I en idealisk situation skulle man redan nu ha kännedom om de tilläggsprogram som kommer tas i bruk i Abitti 2 om tre år. Situationen är dock den att nämnden har mer kännedom om provsystemets tilläggsprogram om tre månader. Applikationstillverkarna fattar beslut enligt sina egna affärsmodeller, och programvaruprojekt med öppen källkod följer sin egen logik i fråga om utvecklingsriktning och underhåll.

Nämnden strävar efter att underlätta versionsbytet från två håll: genom att ställa Abitti 2 till gymnasiernas förfogande och lägga till Abitti 2:s tilläggsprogram i Abitti 1. På så sätt kan man bekanta sig med nya applikationer både i det bekanta och det nya Abitti. Vi fortsätter också att aktivt hålla kontakt med applikationstillverkarna.

Precis som med Abitti 1 läggs nya applikationer som används i gymnasieundervisningen och som lämpar sig för studentexamensprovets karaktär, till i Abitti 2. Utvecklardokumentationen för tilläggsprogrammen i Abitti 2 finns på webben.

Det som sker härnäst på Abitti-fronten är att Abitti 2-testversionen publiceras i början av hösten. Efter höstens studentexamensprov lönar det sig att börja titta på den färska versionen av Abitti 1.

Tack för att du orkade läsa ända hit. Nämnden tar gärna emot respons om Abitti 2-utvecklingsarbetet och testversionen av applikationen. Trevlig start på det nya läsåret till er alla!